Wandelen in Andalusië

Om te wandelen in Andalusië is het witte dorp Cómpeta op 640 meter hoogte gelegen, de ideale verblijfplaats. Gelegen aan de voet van het Tejeda & Almijara natuurpark met een langgerekte bergketen die zich van 2.063 meter hoogte tot aan de kliffen van de Middellandse zee uitstrekt.

Afwisselend landschap

Het landschap bestaat uit beboste bergen met vele kilometers onverharde paden en ezelpaden langs boomgaarden waar olijven, avocado’s en mango’s groeien. Het berglandschap van de streek Axarquia heeft veel te bieden: steile hellingen bedekt met dennen, spitse bergkammen, diepe ravijnen en woeste bergbeken. Maar tijdens het wandelen in Andalusië loop je ook door open terrein met boerderijtjes en boomgaarden waar olijven, amandelen en andere zuidvruchten groeien.

Wandelen in de omgeving van Cómpeta: route Puerto del Collado in het natuurpark

Video over wandelen in Andalusië

De onderstaande video geeft een goede indruk van wat je van wandelen in Andalusië kunt verwachten.

Nederlandstalige routebeschrijvingen

Je wandelt met duidelijke, Nederlandstalige routebeschrijvingen langs riviertjes en uitgesleten kalksteenspleten en hoge bergtoppen. De hele wandeling genietend van de prachtige vergezichten. Bij helder weer kunt je zelfs het Rifgebergte in noord Afrika en de Sierra Nevada zien liggen.

We maken samen met jou een persoonlijk wandelprogramma met duidelijke, routebeschrijvingen naar jouw wensen en mogelijkheden. We organiseren ook eventuele transfers naar of van iets verder gelegen wandelroutes voor je. Regelmatig hebben we even contact om advies te geven het programma eventueel aan te passen, of gewoon even een glaasje wijn op een terrasje te drinken! Door de duidelijke routebeschrijvingen en ons advies, heb je beslist geen gids nodig.

Wandelconditie

Iedereen met een redelijke wandelconditie en goede fysieke gezondheid, inclusief kinderen vanaf 12 jaar, kan wandelen in Andalusië. De gevarieerde dag wandelingen, over onverharde- en ezelpaden, gaan tot iets boven de 1200 meter en variëren van 1,5 tot 6 uur met een gemiddelde stijging van 200 tot 1000 meter. Het gebied van het onmetelijke 40.600 Ha grote natuurpark is ronduit spectaculair en aantrekkelijk voor het maken van prachtige wandelingen in de natuur. Wil je meer weten over de flora en fauna van het Tejeda & Almijara Natuurpark, kijk dan op de website van het park.

Het dorp Cómpeta

Cómpeta ligt ten oosten van de stad Málaga, in de groene streek Axarquia, aan het eind van een langgerekt groen dal, weg van het massatoerisme van de Costa del Sol. In het dorp vind je een bakker, een groentewinkel, een kleine  supermarkt en een medisch centrum. Op het dorpsplein vind je diverse restaurantjes en barretjes met terrasjes. Het is hier in de zon goed en voordelig toeven. Letterlijk om de hoek van het gezellige dorpsplein ligt onze  accommodatie, je logeert in de luxe studioappartementen van La Granada Residence.

Cómpeta is omgeven door meerdere witte dorpjes die hun Moorse karakter bewaard hebben. Deze dorpje waren tijdens de Spaanse Burgeroorlog een toevluchtsoord voor anti-Franco rebellen die zich in de bergen verstopt hielden.  Het is zeker de moeite waard om deze witte dorpjes tijdens het wandelen te bezoeken. Het in de achtertuin van Cómpeta gelegen Tejeda & Almijara Natuurpark is ronduit spectaculair en bij uitstek geschikt voor prachtige wandelingen in Andalusië. Voor een wandeling langs de stranden van de Middellandse zee maak je gebruik van de lokale busverbinding.

Fijne appartementen

Je kunt in een van onze fijne appartementen verblijven wanneer je wilt wandelen in Andalusië. Ideaal gelegen in het centrum van Cómpeta en van alle gemakken voorzien. Geniet na een mooie wandeling van het schitterende uitzicht vanaf het dakterras. Een goede nachtrust is gegarandeerd door de heerlijke bedden.

Wandelinspiratie of vakantievoorpret

Of je nu op zoek bent naar wandelinspiratie of vakantievoorpret; klik gerust op onderstaande wandelingen.

GR-249 Langeafstandswandelroute

De geheel rood-wit gemarkeerde GR-249 wandelroute volgt een groot deel van de streek Axarquia in het noorden en komt via de Sierra de Tejeda & Almijara, langs de dorpen Cómpeta, Frigiliana en Nerja weer terug naar de kust van de Middellandse zee.

De hele route vind je op www.gransendademalaga.es.

 

Wandelkaarten en gidsen van de Sierra de Tejeda & Almijara

  • Mountains of Nerja (Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama), uitg. Cicerone. Maar liefst 24 dagwandelingen die het gehele gebied beslaan. met veel praktische informatie.
  • Walking in Andalucía, uitg. Cicerone. Zes wandelingen in wat de auteur La Axarquía noemt; de benaming voor het gehele gebied.
  • Sierras Tejeda Almijara and Alhama (Nature Park), 1:40.000, uitg. Editorial Penibetica. Drukke en redelijk betrouwbare kaart van alleen het natuurpark. Met Engelstalig gidsje met praktische informatie en een aantal wandelingen die met nummertjes weer terug zijn te vinden op de kaart.
  • Wandelkaart Parque Natural Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama, 1:25.000, Editorial Piolet
  • Bekijk alle wandelgidsen en wandelkaarten over Andalusië op de Wandelen in Andalusië website.
  • Axarquia Tour & Track Map, zeer gedetailleerd, 1:40.000. Download van www.dwgwalking.co.uk, ook beschikbaar van de accommodatie.
  • Kaarten/beschrijvingen van diverse wandelroutes in de omgeving van het dorp zijn verkrijgbaar bij het plaatselijke toeristenburo. Ideaal voor wanneer je wil wandelen in Andalusië.

Wat een gast schreef over wandelen in Andalusië

Wéér een fantastische wandelvakantie

Beste Albert,

We hebben wéér een fantastische wandelvakantie met jullie gehad, we waren hier nu voor de 5e keer en zijn nóg steeds niet uitgekeken in het uitgestrekte Natuurpark! Wat een prachtig, rustig wandelgebied is dit  toch en dan natuurlijk……… het heerlijke wandelweer met iedere dag een heerlijk zonnetje. Super, tot de volgende keer maar weer, we komen zéker nog een keer terug! Bedankt voor jullie goede zorgen en het heerlijke huis met prachtig dakterras met zicht op zee.

Johan & Elly Ouwerkerk

Cómpeta Suites
Calle Laberinto, 8
29754 Cómpeta (Málaga)
Spanje