Wandelen in Andalusië

Para hacer senderismo en Andalucía, el pueblo blanco de Cómpeta se encuentra a 640 metros de altitud, el lugar ideal para alojarse. Situada a los pies del Parque Natural de Tejeda & Almijara con una alargada cordillera que se extiende desde los 2.063 metros hasta los acantilados del Mar Mediterráneo.

Paisaje variado

El paisaje consiste en montañas boscosas con muchos kilómetros de caminos de tierra y caminos antiguamente utilizados por los burros a lo largo de huertos donde crecen olivos, aguacates y mangos. El paisaje montañoso de la comarca de la Axarquía tiene mucho que ofrecer: fuertes laderas cubiertas de pinos, lomas puntiagudas, profundos barrancos y embravecidos arroyos de montaña. Pero también terrenos abiertos con pequeñas fincas y huertas donde crecen olivos, almendros y otras frutas subtropicales.

Senderismo en los alrededores de Cómpeta: Ruta del Puerto del Collado en el Parque Natural

Descripciones de rutas

Je wandelt met duidelijke, Nederlandstalige routebeschrijvingen langs riviertjes en uitgesleten kalksteenspleten en hoge bergtoppen. De hele wandeling genietend van de prachtige vergezichten. Bij helder weer kunt je zelfs het Rifgebergte in noord Afrika en de Sierra Nevada zien liggen.

We maken samen met jou een persoonlijk wandelprogramma met duidelijke, routebeschrijvingen naar jouw wensen en mogelijkheden. We organiseren ook eventuele transfers naar of van iets verder gelegen wandelroutes voor je. Regelmatig hebben we even contact om advies te geven het programma eventueel aan te passen, of gewoon even een glaasje wijn op een terrasje te drinken! Door de duidelijke routebeschrijvingen en ons advies, heb je beslist geen gids nodig.

Wandelconditie

Iedereen met een redelijke wandelconditie en goede fysieke gezondheid, inclusief kinderen vanaf 12 jaar kunnen onze wandelingen doen. De gevarieerde dag wandelingen, over onverharde- en ezelpaden, gaan tot iets boven de 1200 meter en variëren van 1,5 tot 6 uur met een gemiddelde stijging van 200 tot 1000 meter. Het gebied van het onmetelijke 40.600 Ha grote natuurpark is ronduit spectaculair en aantrekkelijk voor het maken van prachtige wandelingen in de natuur. Wil je meer weten over de flora en fauna van het Tejeda & Almijara Natuurpark, kijk dan op de website van het park.

Het dorp Cómpeta

Cómpeta ligt ten oosten van de stad Málaga, in de groene streek Axarquia, aan het eind van een langgerekt groen dal, weg van het massatoerisme van de Costa del Sol. In het dorp vind je een bakker, een groentewinkel, een kleine  supermarkt en een medisch centrum. Op het dorpsplein vind je diverse restaurantjes en barretjes met terrasjes. Het is hier in de zon goed en voordelig toeven. Letterlijk om de hoek van het gezellige dorpsplein ligt onze  accommodatie, je logeert in de luxe studioappartementen van La Granada Residence.

Cómpeta is omgeven door meerdere witte dorpjes die hun Moorse karakter bewaard hebben. Deze dorpje waren tijdens de Spaanse Burgeroorlog een toevluchtsoord voor anti-Franco rebellen die zich in de bergen verstopt hielden.  Het is zeker de moeite waard om deze witte dorpjes tijdens het wandelen te bezoeken. Het in de achtertuin van Cómpeta gelegen Tejeda & Almijara Natuurpark is ronduit spectaculair en bij uitstek geschikt voor prachtige  wandelingen. Voor een wandeling langs de stranden van de Middellandse zee maak je gebruik van de lokale busverbinding.

Fijne appartementen

Je kunt in een van onze fijne appartementen verblijven. Ideaal gelegen in het centrum van Cómpeta en van alle gemakken voorzien. Geniet na een mooie wandeling van het schitterende uitzicht vanaf het dakterras. Een goede nachtrust is gegarandeerd door de heerlijke bedden.

Senderismo inspiración o anticipación de vacaciones

Ya sea que esté buscando inspiración para hacer senderismo o anticiparse a las vacaciones; siéntase libre de hacer clic en los paseos a continuación.

GR-249 Langeafstandswandelroute

De geheel rood-wit gemarkeerde GR-249 wandelroute volgt een groot deel van de streek Axarquia in het noorden en komt via de Sierra de Tejeda & Almijara, langs de dorpen Cómpeta, Frigiliana en Nerja weer terug naar de kust van de Middellandse zee.

De hele route vind je op www.gransendademalaga.es.

Wandelkaarten en gidsen van de Sierra de Tejeda & Almijara

  • Mountains of Nerja (Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama), uitg. Cicerone. Maar liefst 24 dagwandelingen die het gehele gebied beslaan. met veel praktische informatie.
  • Walking in Andalucía, uitg. Cicerone. Zes wandelingen in wat de auteur La Axarquía noemt; de benaming voor het gehele gebied.
  • Sierras Tejeda Almijara and Alhama (Nature Park), 1:40.000, uitg. Editorial Penibetica. Drukke en redelijk betrouwbare kaart van alleen het natuurpark. Met Engelstalig gidsje met praktische informatie en een aantal wandelingen die met nummertjes weer terug zijn te vinden op de kaart.
  • Wandelkaart Parque Natural Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama, 1:25.000, Editorial Piolet
  • Bekijk alle wandelgidsen en wandelkaarten over Andalusië op de Wandelen in Andalusië website.
  • Axarquia Tour & Track Map, zeer gedetailleerd, 1:40.000. Download van www.dwgwalking.co.uk, ook beschikbaar van de accommodatie.
  • Kaarten/beschrijvingen van diverse wandelroutes in de omgeving van het dorp zijn verkrijgbaar bij het plaatselijke toeristenburo.

Lo que escribió un invitado

Cómpeta Suites
Calle Laberinto, 8
29754 Cómpeta (Málaga)
Spanje