De Caminito de Rey wandeling

De Caminito del Rey wandeling is ook wel bekend onder naam het Koningspad. De route is door de Provincie Málaga geheel gerenoveerd en begin 2015 officieel voor het publiek geopend. Een spectaculaire wandeling met boardwalk secties en zelfs doorzichtige passages, honderden meters hoog boven de Desfiladero de los Gaitanes passage van de Guadalhorce rivier. De wandeling bevindt zich ook nog eens op een van de mooiste plekjes van het Malaga-gebergte.

De naam Caminito del Rey dateert uit 1921 toen koning Alfonso XIII via dit pad naar de inauguratie van de nieuwgebouwde stuwdam wandelde.

Plaats: Ardales of El Chorro
Parkeren: Ja
Wandelafstand: 7,7 km
Hoogteverschil: 101 m
Duur: 3 à 4 uur
Type route: lineair, met bus transfer naar beginpunt
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Geschikt voor kinderen: Ja, vanaf 8 jaar
Wanneer: Dinsdag t/m zondag
Aanbevolen tijd van het jaar: Het hele jaar, maar bij voorkeur in april en mei, vakantiemaanden erg druk

In de directe omgeving van onze accommodatie zijn volop wandelmogelijkheden. Je vindt ze terug op onze pagina Wandelen in Andalusië.

Meest gevaarlijke wandelpad van Europa

De Desfiladero de los Gaitanes is een natuurlijke passage in de rivier met uitzonderlijke natuurschoonheid. Het is gelegen tussen de plaatsen Alora, Antequera en Ardales en is uitgesleten door de Rio Guadalhorce. Tot voor kort was de wandeling bekend als het meest gevaarlijke wandelpad van Europa. Het wandelpad werd tussen 1901 en 1905 aangelegd.

Het pad van nauwelijks 80 cm breed bestond uit beton dat rust op stalen rails verbonden met ijzeren driehoeken en werd verankerd in de loodrechte bergwand op honderd meters boven de rivier. Het oude pad was erg verslechterd, bijna de hele route was zonder reling en er waren delen die waren ingestort, waardoor alleen de steunbalk overbleef. Al deze factoren droegen bij aan het scheppen van een zwarte legende, nadat verschillende wandelaars het leven lieten toen ze probeerden deze over te steken.

Volledig gerestaureerd

Momenteel is het pad door dit spectaculaire gebied volledig gerestaureerd, is er een pad gecreëerd over het vorige en is het oude gelaten zoals het was als historisch monument. Naast de imposante hoogte zit de route vol met elementen die het onvergetelijk maken, zoals een spookachtig balkon met een transparante vloer waar je het gevoel hebt in de leegte te stappen, een hangbrug, een kloof die versmalt tot 5 meter, fossiele overblijfselen van prehistorische dieren en een tunnel met vleermuizen…

De gehele wandelroute heeft een lengte 7,7 km, waarvan 4,8 km aanlooproute en loopbruggen en 2,9 km, boardwalks waarvan 1,5 km op grote hoogte tegen de bergwand gemonteerde wandelpaden en uitkijk plaatsen voorzien van doorzichtige vloeren. De benodigde wandeltijd bedraagt ongeveer tussen 4 of 5 uur afhankelijk of je de, dalende noord/zuid in Ardales (4 uur), of de stijgende, zuid/noord vanuit Alora (5 uur) route wilt kiezen. De Caminito del Rey route is lineair en is van gemiddelde tot lage moeilijkheidsgraad, dus er zijn veel bezoekers die deze wandelroute doen zonder veel wandelervaring.

Toegang

De noordelijke toegang tot de Desfiladero de los Gaitanes is via het Guadalhorce reservoirs bij het dorp Ardales en de zuidelijke toegang is via El Chorro bij het dorp Alora. De Caminito del Rey route is lineair! Er is een busverbinding tussen de parkeergelegenheid van zowel de noordelijke (Ardales) en de zuidelijke (El Chorro) toegang in beide richtingen.

Wanneer de Caminito del Rey wandeling doen?

De maanden april en mei zijn het meest ideaal om deze wandeling te doen. De zomer is uiteraard de drukste periode. Draag comfortabele en ademende kleding, verschillende lagen kleding is nog beter. Vergeet niet een hoed, voor de zon en geschikte wandelschoenen, voldoende, water en een energiedrankje mee te nemen.

Kaartverkoop

Voor El Caminito del Rey wandeling kun je kaartjes uitsluitend via de officiële website boeken. De kaartjes zijn inclusief risicoverzekering en gebruik van een veiligheidshelm tijdens de wandeling. Er worden slechts 50 personen tegelijk op de route toegelaten, met een maximum van 600 per dag. Als het hard waait, wordt het pad afgesloten en kan er niet gewandeld worden. Hou er, gezien de zeer grote belangstelling voor deze attractie rekening mee dat je al ver vooraf, liefst zelfs enige maanden, zal moeten reserveren.

Toegangstijden

Kijk op Plataforma de reservas Caminito del Rey voor up to date informatie.

Bereikbaarheid van de Caminito del Rey wandeling

Van Cómpeta via de A-7206, door Sayalonga en Algarrobo naar de A-7 richting Málaga. Daar neemt u de A-357, en MA-444, via Cártama naar Ardales of via de A-343 naar Alora Ook via de snelweg, en dan langs A-343 El Chorro. Per openbaar vervoer kun je vanaf Málaga per trein naar  El Choro reizen. Meer informatie over deze treinverbinding staat in dit artikel van Spanje Vandaag.