De Los Molinos wandeling

Een aantrekkelijke rondwandeling in de omgeving van onze buurdorpen Canillas de Albaida en Archez. Je loopt in de uitlopers van het Tejeda Almijara natuurpark, een deel van de route valt samen met etappe 7 van de Gran Senda de Malaga. De route loopt parelel aan de Rio Cajula en Rio Turvilla en kan in beide richtingen worden gevolgd.

Je kunt deze route ook direct vanuit je accommodatie lopen, kijk hiervoor naar de voetnoot.

Plaats: Archéz
Afstand: 10.0 km
Tijd: lopen: 3.0 uur.
Tijd gehele wandeling: 5.5 uur
Hoogte/dalingsmeters: 408m
Categorie: Gemiddeld
Wanneer: Het hele jaar, in de winter kans op natte voeten!

Met dank aan milyunarutas.com

In de directe omgeving van onze accommodatie zijn volop wandelmogelijkheden. Je vindt ze terug op onze pagina Wandelen in Andalusië.

Beschrijving Los Molinos wandeling

We beginnen de route op de Avenida de Andalucía in het dorp Árchez, en steken de Calle Cruz over, waar we op 100 m afstand de kerk van Nuestra Señora de la Encarnación. De klokkentoren is een Minaret Mudéjar, gedateerd in de veertiende eeuw. Vervolgens gaan we naar de Paseo del Río Tuvilla, waar het informatiebord van de Los Molinos wandeling staat. Op 150 meter is een houten brug om de rivier over te steken en de oude molen van Doña Fidela aan de linkerkant laten.

Vervolgens lopen we 250 m over een pad parallel aan de rivier, waar we het twee keer oversteken via de stapstenen stenen. We verlaten de rivierbedding om tussen boomgaarden te lopen, met citroenen, sinaasappels, avocado’s, paprika’s, pompoenen. Na 500 m lopen dalen we af naar de Molino Matías met een kleine waterval en een zwempoel te zien. De Matías-molen was de eerste elektriciteitsfabriek die in 1915 werd opgericht. Het was van laagspanning (150-155 volt) en gaf licht aan Canillas, Corumbela. Archez, Daimalos en Arenas. Het werkte tot 1920, na de oorlog werd het een korenmolen.

We gaan terug omhoog en verder langs de route, tussen bomen en klimmen een kleine trap op die aan onze linkerkant begint. Na 50 m te hebben afgelegd, beginnen de metalen voetgangersbruggen, die over een greppel beginnen. Als we de trappen van de voetgangersbrug afdalen, zien we de Mirador Fábrica de José Navas. We volgen de loopbrug, 400 m genietend van het landschap met een paar watervallen.

Aan het einde van de loopbruggen zien we de Romeinse brug. Aangezien de Romeinse weg aan onze linkerkant begint, steken we de brug over met de Turvilla/Cajula-rivier en een paar watervallen. Om verder te gaan in de richting van het dorp Canillas de Albaida, lopen we 30 m rechtsaf langs de weg. We volgen onze route nu omhoog via de Romeinse weg met een stijging van 80 m. Aan het einde van de klim bereiken we het dorp Canillas de Albaidas. We lopen door de straten om na 150 m aan te komen op de Plaza Nuestra Señora del Rosario. Hier vind je de Iglesia Nuestra Señora de la Expectación, het stadhuis en een prachtige fontein. We dalen rechtsaf via een smal straatje aan het eind van het dorpsplein. Aan je rechterkant restaurant El Cerezo waar je iets kunt drinken, en aan de linkerkant is er een supermarkt.

Na 100 m gaan we het dorp verlaten en dalen we de Calle del Carril San Antón (*) af, waar we 250 m verder de Hermitage van San Antón vinden, daterend uit de 17e eeuw. Na 200 meter moeten we rechtsaf en dan het pad nemen dat naar links opent, waardoor we ons beginpunt Árchez kunnen bereiken. Het is een slingerend, zanderige afdaling en voorzichtigheid bij het afdalen is zeker geboden! Na 600 meter zullen we aansluiten op een ander pad, en we zullen naar links moeten draaien. Het pad naar rechts, zou ons terug brengen naar Molino Matías. Slechts 300 meter scheiden ons van de plaats waar we de auto hebben achtergelaten op de Avenida de Andalucía, waar we deze wandelroute zullen beëindigen.

(*) Om de Los Molinos wandeling vanuit de accommodatie te lopen, volg je eerst de calle San Antonio via het het hotel en het kapelletje van San Anton. In de bocht begint een zandpad dat je naar Canillas de Albaida zal brengen. Je begint dan hier: “dalen we de Calle del Carril San Antón (*) af, waar we 250 m verder de Hermitage van San Antón vinden”. In het dorp Archéz op de Avenida de Andalucía aangekomen volg je het begin van de routebeschrijving bovenaan deze beschrijving.