De El Saltillo wandeling

Op enige kilometers afstand van Cómpeta, ligt hoog in de bergen het dorp Canillas de Aceituno. Daar begint de avontuurlijke wandelroute naar de rivier de Almanchares en Saltillo. Een route die ze de kleine Caminito del Rey noemen.

De El Saltillo hangbrug

De belangrijkste attractie van de El Saltillo wandeling is de hangbrug. Deze hangbrug is 54 meter lang en ligt 70 meter boven de Almanchares rivier. Hier kun je de Gran Senda de Málaga, de GR-249, eventueel voortzetten richting het dorp Sedella.

Onderweg moet je ook over enkele metalen loopbruggen die op meer dan 150 hoogte boven het ravijn hangen. Zo kun je de poelen met watervallen te bereiken. Dit punt is ook het begin  van een canyoningroute. De hele route loopt parallel aan de rivier die water naar het dorp  brengt vanuit de inlaat in de poelen waar de rivier ontspringt.

Plaats: Canillas de Aceituno
Wandelafstand: 10,4 km
Hoogteverschil: 350 m
Duur: 2,5 uur
Type route: rondwandeling
Moeilijkheidsgraad: Matig
Geschikt voor kinderen: Ja
Aanbevolen tijd van het jaar: Elk moment van het jaar.

In de directe omgeving van onze accommodatie zijn volop wandelmogelijkheden. Je vindt ze terug op onze pagina Wandelen in Andalusië.

Wit dorp

Je begint de wandeling in het dorp Canillas de Aceituno. Voordat je aan de wandeling begint, kun je een bezoek brengen aan dit dorp met zijn witgekalkte huizen met ramen vol kleurrijke bloemen. Het is een van de witte dorpen van de streek Axarquia.

Goed aangegeven wandelpad

Het goed aangegeven wandelpad begint boven het dorp Canillas de Aceituno. De doorgang van de wandelroute door de Almanchares-rivier was behoorlijk beschadigd door de waterstromen en zeer gevaarlijk. Dit is opgelost met de aanleg van aan de rotsen gemonteerde loopbruggen.

Je loopt eerst langs de rivier, tot je bij een kleine poel komt. Vervolgens ga je flink omhoog en heb je een goed uitzicht op het dorp en de diepe ravijnen onder je. Verderop moet je een klein stukje flink klimmen via een steile helling. Na een bocht zien je de hangbrug in de diepte van het ravijn. In plaats van er eerst naar af te dalen, vervolg je de route richting de poelen. Om hier te komen, moet je over een aantal metalen loopbruggen die boven de rivier en over het ravijn aan de rotsen hangen.

Het uitzicht op het ravijn en de brug is natuurlijk spectaculair. Na de loopbruggen gaat de route verder over een pad tot aan het punt waar de rivier ontspringt. Er is een kleine doorgang die moet worden gepasseerd om toegang te krijgen tot de zwempoelen. Toegang tot de watervallen en de bovenste poelen is enigszins moeilijk, omdat je de gladde rots moet beklimmen, dus pas hier op! Je steekt vervolgens de lange hangbrug over. Stop zeker om te genieten van het panoramische uitzicht op het ravijn, voordat je aan de terugweg van de avontuurlijke El Saltillo wandeling begint of
doorloopt naar het dorp Sedella.