In de omgeving van Cómpeta

Het witte dorp Cómpeta ligt in de groene streek Axarquia ten oosten van de stad Málaga. De streek is bekend door de Moscatel wijn, avocado en mangoplantages. Cómpeta wordt omringd door de Tejeda en Almijara bergketen met de bergen La Maroma (2063m) en Cerro Lucero (1797m). Het gebied maakt deel uit van het uitgestrekte natuurpark.

Witte dorpjes

In de omgeving van Cómpeta vind je tegen de berghellingen vele, kleine witte dorpjes met gezellige pleintjes met barretjes en smalle steegjes waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan.

Eten en drinken

​In de omgeving van Cómpeta en in Cómpeta zelf is ’t voortreffelijk én voordelig eten en drinken!

Het dorp heeft vele barretjes en restaurantjes met terrasjes in de zon waar ’t goed toeven is. Op onderstaande kaart is een overzicht van de diverse eetgelegenheden te zien.

El Acebuchal

El Acebuchal, ook wel genoemd ‘het verloren dorp’ vind je midden in de bergen van het grote Tejeda & Almijara natuurpark. Het ligt diep verscholen in een dal aan een droge rivier. De tweede benaming is ontstaan tijdens de Spaanse burgeroorlog toen lokale de 200 inwoners hielpen de maquis-rebellen zich verscholen te houden voor de Guardia Civil. Ze mochten er toen ook niet meer wonen en de laatste bewoner verliet Acebuchal in 1949. Daarna is het dorp 50 jaar onbewoond geweest en werd alleen nog door vroegere bewoners bezocht die hun huizen kwamen slopen om elders een nieuw te bouwen.

In 1998 werd er weer een ‘eerste steen’ gelegd door een nieuwe generatie van de vroegere bewoners die 14 percelen grond en ruïnes van het oude dorp kochten om het, zonder stromend water en elektriciteit te reconstrueren. Na vele jaren hard werken en geholpen door andere nazaten van de oorspronkelijke bewoners is Acebuchal nu een mooi, wit pareltje midden in de prachtige natuur.

Wandelaars en mountainbikers doen het restaurantje graag aan om van de heerlijke maaltijden te genieten. Van onze accommodatie is het een prachtige wandeling of mountainbike route langs bergen en dalen met snelstromende riviertjes die je in enkele uren naar Acebuchal brengt voor de lunch.

Vraag Albert om een routebeschrijving en om je eventueel na de lunch weer op te komen halen.

Activiteiten in de omgeving van Cómpeta

Cómpeta is de toegangspoort tot het Tejeda, Almijara & Alhama Natuurpark met vele kilometers wandel en mountainbikepaden. Wandel, mountainbike of racefiets door diepe dalen en langs de hoogste toppen van de omringende bergen en geniet van het prachtige uitzicht naar de Sierra Nevada of het Riff gebergte in noord Afrika aan de andere kant van de Middellandse zee.

Op de racefiets de omgeving van Cómpeta

Aan de voet van het gebergte kun je heerlijk fietsen langs de stranden van de Middellandse zee met boulevards en strandtentjes. Maar natuurlijk is er ook volop de mogelijkheid om, indien gewenst, flink wat hoogtemeters te maken.

Download de handige toeristische kaart voor nog meer omgevingsinspiratie

Toerische kaart Axarquía en Costa del Sol

Bodegas Almijara

Langs de weg van Cómpeta naar Canillas de Albaida vind je Bodegas Almijara op loopafstand van het dorp. Een in 1993 gestart traditioneel familiebedrijfje waar de bekende Jarel wijnen van de muscat druif uit de omgeving van Cómpeta op traditionele wijze geproduceerd worden. Voor de ‘dulce’ (zoete) wijn worden rozijnen gebruikt die buiten op grote bedden in de zon te drogen liggen alvorens geperst en tot zoete wijn van hoge kwaliteit gemaakt worden. Bij een bezoek laten ze het hele proces zien: van de wijnstokken, persen in grote ronde matten, fermenteren en de opslag in grote, houten vaten zien.  Als we een bezoek voor je reserveren kun je aan een gezellige wijnproeverij met tapas onder de wijnranken op het terras deelnemen!

De Ruta del Sol y del Vino

De omgeving van Cómpeta bevindt zich aan de Ruta del Sol y del Vino, de Zon en Wijn Route die je per auto langs de dorpjes in de omgeving voert. De kerken en enkele bronnen van de Ruta del Sol y del Vino zijn alleen ’s ochtends in het weekend open, maar er is altijd wel iemand uit het dorp die je op andere momenten zonder problemen de sleutel wil geven wanneer je er met liefde om vraagt!

Málaga

De stad Málaga is de grote stad in de omgeving van Cómpeta. Deze stad is met openbaar vervoer prima te bereiken. Het oude en kosmopolitische Málaga van het verre verleden heeft zijn historische wortels nog steeds intact. In lang vervlogen tijden getuigde het van de oorsprong van de mens en van de mediterrane cultuur. De stad Málaga, door de Feniciërs Malaka genoemd, werd na de mosliminvasie van de 8e eeuw gearabiseerd en werd het later onderdeel van het Nasrid koninkrijk in Granada.

Ook nu is Málaga – gelegen aan de kust waar de winter nooit komt – een uitnodigende, bruisende stad met in het oude centrum vele nauwe straatjes met terrasjes in de schaduw van de, bijna altijd aanwezige, zon en vele musea zoals het Picasso Museum, het geboortehuis van Pablo Picasso, het Carmen Thyssen Museum en Pompidou Museum aan de haven met restaurantjes en winkeltjes. ​Het is erg leuk om met een paar mensen een City Bike Tour in de binnenstad van Málaga en langs de haven en het strand te doen.

Wat een gast schreef over de omgeving van Cómpeta

Gastvrij en relaxed

Beste Albert,

Graag bedanken wij jou voor de geweldige vakantie die wij mede dankzij jou hebben gehad in Competa. We verbleven 5 nachten van 5-10 maart 2022 in appartement Tokyo in de Granada Residence, om de hoek van Meson Hospederia. Het appartement was van alle gemakken voorzien, schoon, ruim en geweldig uitzicht vanaf het terras. Midden in het dorp gelegen, op loopafstand

Vanuit het appartement hebben we stevige en mooie wandelingen gemaakt, op de racefiets een flinke tocht gemaakt en een geweldige MTB tocht naar Acebuchal. Daarna was het steeds heerlijk eten in een van de leuke restaurants van Competa. Ontbijten op het dorpsplein was ook top, maar je kunt ook in het appartement prima ontbijten.

Je hebt ons steeds van goede tips voorzien en geholpen waar je kon. Gastvrij en relaxed. En in het appartement lagen de routes en tips klaar. Zonodig bracht je ons naar startpunt van de wandel- of MTB route. Competa is een goede uitvalsbasis om de prachtige omgeving te verkennen. Een sfeervol en authentiek “wit dorpje “ .

We zijn met de comfortabele lijnbus vanuit Malaga gegaan, een huurauto was niet nodig. We bevelen jouw accomodatie van harte aan.

Warme groet,

Jeroen en Monique

Cómpeta Suites
Calle Laberinto, 8
29754 Cómpeta (Málaga)
Spanje